Home O NAMA
UDRUŽENJE DEČIJIH FUDBALSKIH TURNIRA Srbije

Удружење дечјих фудбалских турнира Србије - Чачак активно ради на:

 1. Развоју, омасовљавању, унапређењу и афирмацији фудбалског спорта на територији Републике. 
 2. Предузима одговарајућу активност ради унапређења и омасовљења фудбалских турнира у дечјем узрасту и упознавање својих чланова са домаћим и међународним искуствима у поменутој области.
 3. Организује иновацију знања у организацији турнира посебно руководећих и стручних кадрова, развој , омасовљавање и афирмација дечјих фудбалских турнира , као саставног дела фудбалског спорта.
 4. Окупља што већи број чланова са јасно дефинисаним стандардима , у склопу са прописима фудбалске организације.
 5. Утврђује календаре и програме развоја дечјих фудбалских турнира.
 6. Утврђује стандарде у организацији дечјих фудбалских турнира.
 7. Заступа заједничке интересе чланова Удружења пред државним и другим спортским органима и организацијама.
 8. Ради у циљу развоја аматерског, пионирског и малог фудбала.
 9. Ради у циљу развој и афирмацији фудбала у школама.
 10. Организује и унапређује стручно-педагошки рад у фудбалу.
 11. Нормативно уређује питања у вези са дечјим фудбалским такмичењима, статусом и регистрацијом дечјих фудбалских турнира , доделом јавних признања , као и других питања од заједничког интереса за чланове Удружења.
 12. Пружа помоћ својим члановима у области маркетинга, повезивања са привредним субјектима, увођењу нових метода рада и пословања, присвајање пословних информација и Међународна активност у складу са нормативним актима ФС Србије.
 13. Презентује српски дечији фудбала и врши надзор над дечјим фудбалским турнирима.
 14. Брине за све младе, њихову афирмацију и бори се за адекватно место у држави и друштву.
 15. Заступа заједничке интереса у ФСС.
 16. Доприноси јачању заједничког живота у заједници.
 17. Учествује у обезбеђењу функционисања информативног система на нивоу Удружења.
 18. Сарађује са државним органима, професионалним и стручним организацијама и институцијама у земљи и иностранству, ради унапређења дечјих фудбалских турнира.
 19. Издаје публикације о спортским и другим активностима Удружења.
 20. Пружа подршку заштити дечјих права.
 21. Ствара предуслове за развој масовног спорта.
 22. Активно се бори против расизма и свих облика дискриминације.
 23. Ради на остваривању осталих циљева и задатака од заједничких интереса за чланове Удружења.
 24. Ради на техничкој организацији дечијих лига, кампова и стручних предавања и семинара.
 
MINI I MAKSI FUDBALSKE LIGE

Od 2001. godine u ekonomski nepovoljnom ambijentu DFA je angažovana na razvoju i realizaciji jedinstvenog fudbalskog takmičenja - Mini i Maksi Fudbalskih Liga. Ovaj projekt je namenjen najmlađim uzrastnim kategorijama – dečacima i devojčicama uzrasta 4 – 12 godina starosti. Realizaciju ovog programa svi u DFA sprovode sa ogromnim entuzijazmom i verom da će Mini i Maksi takmičenja u budućnosti postati deo svake lokalne zajednice u našoj zemlji ali i u regionu jugoistočne Evrope.
Sve utakmice se igraju po modifikovanim fudbalskim pravilima, prilagođenim za igru na malom terenu sa mantinelom, a pred početak svake sezone Udruženje dečijih fudbalskih turnira Srbije kao tehnički organizator dostavlja svim potencijalnim učesnicima propozicije takmičenja koje veoma jasno definišu učešće svakog tima iz kojih se može videti i koncepcija takmičenja, ali i spoznati filozofija organizatora, kao i sama suština razloga postojanja takmičenja.
Informacija o MMFL je preuzeta sa www.mini-maxi.org

 
TERENI PRILAGODJENI DEČIJEM FUDBALU

Mali tereni sa podlogom od veštačke trave garantuju pravi fudbalski ambijent, ali predstavljaju i svojevrsnu pripremu za upoznavanje igrača sa tom, za naše pojmove, novom podlogom koja ima velike izglede i da zaživi na brojnim fudbalskim arenama širom sveta. Smanjene dimenzije terena prirodno povećavaju broj kontakata igrača sa loptom, a mantinela, koja ograđuje terene ima funkciju da spreči česte prekide igre, i dodatno povećava broj kontakata sa loptom za 20 -30%.
Prva sezona takmičenja u okviru MINI i MAKSI fudbalskih liga predstavljala je svojevrsni pilot projekat koji je organizatorima omogućio da se u stvarnim uslovima realizacije takmičenja upoznaju sa svim njegovim mehanizmima, te da odrede smernice za dalji razvoj i unapređenje kvaliteta takmičenja. Već u narednoj takmičarskoj sezoni 2001/2002 u takmičenje su se uključile i ekipe iz unutrašnjosti, od kojih neke prelaze i po 300 km da bi odagrale jednu ili dve utakmice! Upravo ovaj podatak potvrđuje opravdanost postojanja ovog takmičenja i iz tog razloga organizatori su usmerili svoje napore u pravcu regionalizacije takmičenja i širenju ovog standardizovanog modela u daljoj popularizaciji dečijeg fudbala u lokalnim zajednicama, kao i u Jugoistočnoj Evropi.

 
POSVEĆENOST DECI I DEČIJEM FUDBALU

Višestruka korist iz pokretanja ovih takmičenja sastoji se pre svega u popularizaciji dečijeg fudbala, stvaranju kvantitativnije baze najmlađih fudbalskih polaznika u cilju sticanja osnovnih fudbalskih veština pre ulaska u prve zvanične selekcije, tj. popularne ''petliće''.
Briga o najmlađima i njihova edukacija u sportu su od prioritetnog značaja za njihov duhovni i telesni razvoj kao i za usvajanje i negovanje plemenitih životnih vrednosti. Pokretanjem ovih takmičenja i tzv. ''mrtvi'' zimski period postao je povoljan i koristan, jer najmlađima pruža radost takmičenja u kontinuitetu.

 
VISOKI STANDARDI

Uspeh ovog projekta će se pre svega ogledati u broju prijavljenih ekipa i kvalitetom takmičenja u svakom pogledu, a pre svega u sigurnosti i stvaranju prijatnog ambijenta za sve učesnike, te u broju licenciranih, tj. registrovanih igrača za ovo takmičenje. Tokom realizacije ovog projekta kvalitet takmičenja je znatno unapređen, tako da je realno očekivati stalni porast kvaliteta i standarda kako u takmičenju i organizaciji, tako i u trenažnom procesu.
Dugoročnim planom, dakle do septembra 2010. godine bio bi ispunjen plan koji predviđa standardizaciju i unifikaciju takmičenja, čime bi ujedno bio i uspostavljen sistem takmičenja na čitavoj teritoriji Zajednice SCG, moguće i regionu jugoistočne Evrope.